hero product

Oro och tankar som snurrar gör det svårt att somna

Insomningsbesvär och svårt att somna?

Har du svårt att somna? Då är du inte ensam. Var tredje person brottas i perioder med detta utbredda folkhälsoproblem i Sverige.1 Ungefär 50% av alla över 65 år bedöms ha sömnproblem.1 Oro och rastlöshet är vanliga bovar när det gäller att hitta lugnet lagom vid läggdags, ibland kan man även känna muskelspänningar och stelhet i kroppen vid läggdags. Att bära med sig oro till sängs kan även göra att du tänker för mycket och får svårt att somna och slappna av.

När man har svårt att somna kan sömnbristen och oron även följa med in i dagen, vilket påverkar koncentrationen och humöret. Stress och oro är vanliga orsaker till att man drabbas av insomningsbesvär, och det är därför viktigt att prioritera återhämtning när livet blir stressigt.

Vid oro och insomningsbesvär

Sedix kan tas både på dag- och kvällstid, om du känner att nervositet och oron kryper sig på under dagen eller när tankarna snurrar på kvällen och gör att du har svårt att somna. Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Sedix kan tas morgon och kväll dagligen.

product

154 kr 99 kr
första månaden

Prenumeration: 99 kr första månaden. Därefter skickas 2 askar varannan månad för 308 kr (motsvarande 154 kr/mån). Receptfritt läkemedel.

10 tips mot inre oro och irritabilitet 2,3

Nedan finns tips vid oro och tips om du har svårt att somna. När du får bukt med oro på dagtid och på insomningsbesvär bryter du den onda cirkeln och kan du få mer energi över för det som verkligen betyder något.

  1. Sätt upp gränser för dig själv. Sätt av en viss tid varje dag till att tänka igenom problem och annat som oroar dig. Sedan kan du ta ”farväl av bekymren”.
  2. Fokusera på det du kan påverka och acceptera det som du inte kan förändra.
  3. Slappna av. Avslappningstekniker kan reducera ängslan och hjälpa dig att hantera stressen. Exempel är andningsövningar, lugn musik, meditation och yoga.
  4. Skapa en acceptans för dina känslor och tillåt dem att komma. Om du däremot känner att känslorna hindrar dig från att leva såsom du önskar bör du kontakta din läkare för vidare hjälp.
  5. Gå till en professionell terapeut. Då kan du få hjälp med att bena ut dina problem och lära dig sätt att hantera krävande situationer.
image
  1. Gå och lägg dig tidigt. Det är lättare att hantera oro och motgångar när man är utvilad. Då får du också mer energi till att träna.
  2. Träna dagligen. Minst 30 minuter fysisk aktivitet rekommenderas. De ämnen som produceras i kroppen genom regelbunden träning lindrar ångest, ökar både självförtroendet och livsglädjen.
  3. Begränsa kaffedrickandet. För mycket koffein ökar adrenalinnivån i kroppen och gör oss mer nervösa och stressade.
  4. Ät varierat och hälsosamt. Stress och nervositet påverkar matlusten; vissa äter då för mycket, andra för lite. Se till att du äter tillräckligt med hälsosam och varierad mat.
  5. Tillbringa tid tillsammans med familj och vänner. Vårda dina nära relationer. Bra förhållanden är viktigt både för det fysiska och psykiska välbefinnandet.
slider